12.3 C
Brno
Sobota, 8 října, 2022
- Komerční sdělení -40plus

Jak stihnout svépomocí zrekonstruovat panelákový byt v původním stavu za 4 měsíce

Panelákový byt v původním stavu stihli majitelé svépomocí zrekonstruovat za čtyři měsíce. „Tisknul“ je totiž termín porodu. I přes šibeniční dobu z něj dokázali vytvořit půvabný domov, ve kterém dominuje vzdušnost, materiálová čistota a odkaz udržitelnosti.

Šoporna je sympatická obec s dobrou polohou. Ani malá, ani velká. S dostatkem zeleně a pokladem v podobě řeky Váh. Za dvacet minut se z ní dostanete do Trnavy a rovněž do Nitry, Sereď je jen kousek. Kromě těchto benefitů má pro majitelku bytu Paulínu i mnohé jiné, neméně důležité. „Bydlí zde celá naše rodina. Moji i manželovi rodiče, máme tady v okolí kamarády, na skok je obchod, školka, hřiště, příroda,“ pochvaluje si rodinný život v menší bytovce sympatická usmívající se žena.

Rekonstruovaný panelákový byt v pastelových barvách v severském stylu
Takový pohled se vám naskytne, když se postavíte do středu vstupní chodby. Zrcadlo na levé stěně odráží zajímavě řešené zárubně dveří do ložnice a dětského pokoje. Černé minimalistické věšáky majitelé vlastnoručně vyrobili den před naším focením. Zdroj: Miro Pochyba

Ona i její manžel ze Šoporne pocházejí, a když se rozhlíželi po společném bydlení, volba byla jasná. Zůstanou doma. Na třípokojový byt v původním stavu měli podle jejích slov štěstí. Za poslední roky se jich zde moc neprodávalo. Navíc, vybírat si a čekat na jiné moc nemohli, protože do rodiny měla brzy přibýt Dorotka. Na rekonstrukci měli tedy něco přes čtyři měsíce. A „deadline“ v tomto případě rozhodně nemohl počkat.

Přečtěte si také
Díky modré barvě získal byt jedinečnou dynamiku
Byt předělali, jak se říká, od podlahy. Z původního stavu zde zůstala jedině okna, ta nebylo třeba měnit. Na stěnách byly na betonových panelech tapety ještě z dob socialismu. Dispozice majitelům víceméně vyhovovala, rozhodli se však zvětšit otvor mezi chodbou a obývacím pokojem, a jelikož šlo o nosnou zeď, neobešlo se to bez statického posudku. A pořádného rámusu, samozřejmě. Ale to k řezání panelů patří.

Kuchyně v rozkladu před rekonstrukcí
Dříve. Zdroj: Miro Pochyba

Původně byla v bytě koupelna s vanou oddělena od toalety. Majitelé příčku mezi nimi zbourali a vytvořili jednu větší světlou místnost, kam sice nevešli vanu, zato mají prostorný sprchový kout a důmyslně ukrytou pračku i sušičku, které nekazí estetiku příjemně působícího zbytku.

Naštěstí, k bytu patří i dva sklepy. Bez nich bych byla ztracena.

majitelka Paulína

Co se týče interiéru, majitelka má to správné oko na zařizování. Kromě toho studovala na umělecké škole, umí šít a tvořit, má dobrý vkus a ekologické smýšlení, takže výsledkem nemohl být jiný než takový přívětivý, originální a útulný interiér. A ještě něco podstatného se jí v něm podařilo vytvořit. Pocit vzdušnosti a lehkosti. Není totiž zaklizený nábytkem a „proplácaný“ dekoracemi. Přitom vůbec nepůsobí chladně, naopak.

Close up of manual worker’s equipment at construction site without people.

Rekonstruovaný panelákový byt v pastelových barvách v severském stylu
Majitelce se nelíbí, když na stěnách visí rodinné fotografie či motivační citáty. Jedinou stěnu u nich v bytě proto zdobí pár barevných obrázků v podobných rámech. A úplně to stačí. Zdroj: Miro Pochyba

I bílé stěny nad pohovkou, kam by možná kdosi jiný automaticky něco zavěsil, v tomto bytě mají svůj význam. Nerozptylují pozornost různými směry a dají vyniknout tomu podstatnému – klidné atmosféře, kde má všechno své místo a kde si uvědomíte, že vlastnit méně je ostatně více.

bydlení

Redakce doporučuje

- Komerční sdělení -pr clanky

Redakce doporučuje

- Reklama -zeny