Lidé se s ní setkávají především na letištích. I proto si vysloužila přezdívku čokoláda z letišť. Řeč je o trojúhelníkové čokoládě Toblerone, jejíž výroba směřuje do Bratislavy.
Potravinářská společnost Mondelez koncem příštího roku zahájí na Slovensku výrobu svých čokoládových tyčinek Toblerone. Jejich výroba začala již v roce 1908 ve švýcarském Bernu.
Bratislavská továrna na čokoládu sídlící na Račianské ulici tak dostává nový produkt. Vyrábějí se tam v současnosti například pralinky Tatiana a Milka, čokoládové tyčinky Rumba a Nugát či tyčinky Sport, které jsou oblíbené v Maďarsku.
Také praží kakaové boby a vyrábí kakaový likér přímo z těchto bobů. Zároveň vyrábí i silné mezinárodní značky jako Cadbury a Cote’d’or. Nosný program je výroba tekuté čokolády, která se následně distribuuje do závodů v rámci Evropy.
Po čokoládě je vysoká poptávka
Důvod, proč Toblerone směřuje do Bratislavy je ten, že po cukrovince je ve světě velká poptávka. „Celosvětová poptávka po čokoládě roste a Toblerone, které patří mezi nejznámější značky na světě, zaznamenává výrazný růst,“ vysvětluje pro Pravdu Jiří Šebek z komunikačního oddělení Mondelēz International. Rozhodli se proto rozšířit jejich výrobní síť a zvýšit výrobní kapacitu, aby dokázali vyrobit více Toblerone pro více lidí.
Rozšíření sortimentu přináší také nové investice. „Plánujeme investovat celkem 28 milionů dolarů do našich výrobních závodů v Bernu ve Švýcarsku, který je domovem Tobleronu, a do naší bratislavské továrny,“ vysvětluje Šebek.
Podle švýcarských pravidel nelze čokoládu vyráběnou v zahraničí označovat jako „švýcarskou“. Proto bude používat novou podobu obalu tyčinek, kde se bude oznamovat, že značka Toblerone byla „vytvořena ve Švýcarsku“. Společnost však ujišťuje, že receptura, tvar, kvalita a chuť však zůstanou nezměněny a budou přesně takové, na jaké jsou spotřebitelé zvyklí.